Ajankohtaista

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi täällä:

https://www.suomi.fi/valtuudet/

 

Reseptitietosi voit tarkistaa täällä:

https://www.kanta.fi/reseptit


Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuonna 2021 vuosiomavastuu on 579,78 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Jos sinulle määrätty lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Vuosiomavastuu kertyy korvattavista valmisteista

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.
Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta.

Vuosiomavastuuta kerryttävät myös
•    työpaikkakassan
•    Kelan tai kunnan toimeentulotuen
•    vapaaehtoisen vakuutuksen
maksamat omavastuut. Sen sijaan vuosiomavastuuta ei kerry sellaisista lääkkeistä, jotka saat maksutta apteekista esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi.

Saat lisäkorvauksen apteekissa

Apteekki saa 1.1.2020 alkaen tiedon vuosiomavastuusi ylittymisestä lääkeoston yhteydessä.  Saat lisäkorvauksen heti apteekissa eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen Kelasta.

 


 

LÄÄKEVARMENNUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÖÖN MYÖS SUOMESSA

Suomessa otetaan 9. helmikuuta 2019 käyttöön uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä. Tämän myötä lääkepakkauksiin tulevat uudet, aitouden varmistavat turvaominaisuudet.

Lue lisää Apteekkariliiton tiedotteesta